Opzoek naar het beste duikmasker?

Voordat je een duikbril koopt is het van belang dat je weet uit welke elementen een goede duikbril bestaat en wat hun functie is. Bij Scuba Adventures Europe hebben we veel ervaring met verschillende soorten en merken duikmaskers, dus delen we in dit blog graag met jou wat je echt moet weten.

Omdat het menselijk oog niet kan focussen in het water, creëert een duikbril een laag lucht waarin jouw ogen zich kunnen focussen en jij de onderwaterwereld helder kan zien. Om die luchtlaag te creëren, moet de siliconen skirt van jouw duikmasker precies op jouw gezicht passen. Hierdoor is het masker zowel water- als luchtdicht. Ook moet een duikmasker een nose pocket hebben. Deze zorgt ervoor dat je het masker kan klaren. Let daarnaast op dat je een masker koopt met gehard glas, deze breekt niet en beslaat minder snel dan bijvoorbeeld plastic glazen. Alle duikbrillen in ons assortiment zijn voorzien van gehard glas.

Tot slot heeft een duikbril een flexibele hoofdband. Dit kan een siliconenband zijn, maar deze kun je ook vervangen door een neopreen of elastische band. Het voordeel van deze band is dat lange haren niet in de knoop raken. Scuba Adventures heeft een breed aanbod aan maskerbanden.

De beste duikbril voor jouw gezicht

Zoals zojuist werd benoemd is een goed passend duikmasker erg belangrijk. Een slecht passend masker is erg oncomfortabel en kan zelfs pijn gaan doen. Daarom hebben wij een paar handige tips bij het passen van een duikbril.

  • Druk het masker zacht tegen je gezicht, zonder de maskerband over je hoofd te trekken. Zorg ervoor dat er geen haren tussen jouw gezicht en de seal van het masker zitten. De onderkant van het masker moet boven de lip zitten.
  • Adem rustig in door de neus. Het masker zou nu aan jouw gezicht moeten zuigen zonder dat hierlangs nog lucht naar binnen komt. Daarnaast moet het niet mogelijk zijn om in te blijven ademen door de neus.
  • Beweeg voorzichtig je gezicht en trek zacht aan het masker. Blijft het masker goed zitten en knelt het niet? Dan is de pasvorm in ieder geval goed.
  • Wanneer mogelijk probeer het masker te passen met een snorkel of mondstuk in de mond. Hierdoor boots je het echte scenario waarin je de bril gaat gebruiken na en weet je of hij ook dan comfortabel en luchtdicht aansluit.

Ben je na het doorlopen van deze stappen tevreden met de pasvorm? Trek dan de band over jouw hoofd. Een hoofdband loopt altijd boven de oren en over de bovenkant van het achterhoofd. De band is bedoeld om het masker op het hoofd te houden en niet om het masker strakker tegen het gezicht te drukken (om bijvoorbeeld lekken te voorkomen). Als het masker nu nog prettig zit, je tevreden bent over de kleur en de prijs aan jouw wensen voldoet staat jou maar één ding te doen; kopen maar!

Voor de kleine duikers en snorkelaars hebben wij ook duikbrillen voor kinderen in ons assortiment. Duikmaskers voor het kind zijn geschikt voor smalle gezichten en komen in leuke kleuren met bijpassende snorkels.

Verschillende soorten en kleuren

  • Single Lens maskers: Dit type masker heeft één groot venster dat doorloopt over de neus. Veel duikers kiezen voor dit type omdat ze vinden dat hun gezichtsveld onderwater groter is. Single Lens maskers zijn doorgaans niet geschikt om sterkte glazen in te zetten.
  • Dubbele Lens maskers: Dit type masker heeft twee aparte glazen die omringd worden met een frame. Dit type zit vaak dichter op het gezicht van de duiker, waardoor het volume van de bril kleiner is en daardoor gemakkelijker is te klaren. Controleer daarom of het masker niet boven de neusbrug gaat drukken. Dit maakt een masker onderwater vaak oncomfortabel. Het voordeel van een double lens masker is dat deze vaak geschikt zijn voor sterkte glazen.
  • Multi Lens maskers: Deze maskers hebben naast een glas aan de voorkant ook nog zijpanelen, waardoor de duiker gemakkelijk opzij kan kijken. Deze maskers hebben vaak een groter volume.
  • Maskers met Optische glazen: Speciaal voor duikers met brillen of lenzen bestaan er duikbrillen op sterkte. Deze glazen zijn gemakkelijk zelf te wisselen, maar hiervoor kun je ook terecht in onze duikwinkel. In onze webshop vind je veel verschillende sterktes glazen en zelfs multifocale glazen. Zo kun je zelfs een duikbril met leesgedeelte op sterkte samenstellen.

Daarnaast kun je kiezen uit een duikbril met transparant, zwart of gekleurd siliconen. De één is niet beter dan de ander en beiden kleuren hebben verschillende voor- en nadelen.

  • Transparant siliconen: Maskers met doorzichtig siliconen laten meer licht binnen. Een nadeel hiervan kan zijn dat een duiker in lichte omstandigheden zijn eigen reflectie in de glazen gaat zien. Ook kan transparant siliconen op termijn verkleuren dankzij een chemische reactie die helaas niet te voorkomen is.
  • Zwart siliconen: Maskers met zwart siliconen zorgen ervoor dat de duiker meer gefocust is op wat recht voor hem gebeurt. Sommige duikers ervaren dit als claustrofobisch. Dit is tevens het enige mogelijke nadeel van deze maskers. Het zwarte siliconen verkleurd namelijk niet en voorkomt dat fel licht onderwater verblindt.

Scuba Adventures Europe heeft duikbrillen in verschillende kleuren, van roze tot zwart, blauw tot geel. Er is dus altijd een masker dat matcht bij jouw uitrusting!

De duikbril onderhouden en schoonmaken

Nadat je jouw duikbril hebt gekocht kun je hem het best goed schoonmaken voor gebruik. In nieuwe duikmaskers zit een siliconenlaagje dat gemakkelijk beslaat. Daarom moet je deze eerst goed schoonmaken met afwasmiddel of een brillenreiniger. Vervolgens kun je de glazen van het masker het best behandelen met een anti-condens gel of spray. Dit voorkomt dat jouw bril onderwater gaat beslaan. Veel duikers spugen in hun bril om het beslaan tegen te gaan. Een nadeel hiervan is dat op termijn een vieze aanslag rondom de glazen kan ontstaan of een bril zelfs kan gaan stinken. Daarom raden wij het gebruik van een anti-condens product aan.

Na een duik is het verstandig jouw bril grondig uit te spoelen met vers water en in een open box te laten drogen, voordat je deze afsluit. Probeer je bril zoveel mogelijk uit de zon te houden. Zo ben je ervan gegarandeerd dat je lang plezier van jouw duikbril hebt!

Heb je nog vragen of twijfel je welk duikmasker jij het best kan kopen? Kom dan langs in onze duikwinkel aan de Boschmolenplas in Panheel of neem contact met ons op: bel naar +31(0)6 – 53701903, stuur een e-mail naar info@scuba-adventures.eu of maak gebruik van het contactformulier.

Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking

Wij gebruiken cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij ons voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en mogelijk ook buiten onze website volgen.